ADANA
Adana, Akdeniz bölgesindeki 2 milyonu aşkın nüfusa sahip şehirlerden biridir. Bu sebeple ülkemizdeki en kalabalık 6. şehir olma özelliğini de taşıyor. Toprakları tarıma oldukça elverişli olduğu için ülkemizin önde gelen kültür ve ticaret merkezlerinden biridir. Meşhur kavurucu sıcaklarıyla tanınsa da, Adana’yı Adana yapan bir çok farklı yönleri de mevcut. Kebap,şalgam,analı kızlı,bici bici gibi bir çok lezzeti bünyesinde barındıran Adana, Merkez Camii,Taş Körpü gibi tarihi ve kültürel yapılarıyla her anlamda doyurucu bir gezi düzenlemenize olanak sağlıyor. @yeterkigez olarak hazırladığımız Adana Gezilecek Yerler yazımıza göz atmadan Adana’ya gitmeyin deriz.
TAŞKÖPRÜ
Dünyanın kullanılan en eski köprüsü olan Taş Köprü, Adana’nın sembolleri arasında gösterilmektedir. Roma döneminden kalma bu tarihi köprü kimine göre 3 bin kimine göre 10 binlerce yıldır ayakta duruyor. Burada adımlamak tarihin izlerine yakından tanıklık etmenize sebep olacak. Yapılan son restorasyon işlemlerinden sonra da trafiğe kapatılmış durumda. Seyhan nehrinin iki yakasını birbirine bağlayan bu tarih kokan köprü, Adanaya geniş bir bakış atmanıza ve aynı zamanda gün doğumu ve batımını fotoğraflamak için size harika fırsatlar sunacak. Adana’yı gezdim demek için muhakkak burayı görmelisiniz.
Takipçilerimizden gelen kareler;
KAPIKAYA KANYONU
Karaisalı ilçesinde yer alan bu doğa harikası kanyon, ” Su akar yolunu bulur ” deyiminin gerçeğe bürünmüş hali diyebiliriz. Adana’nın meşhur kavurucu sıcağına rağmen Adana’yı keşfetmeyi seçenlerdenseniz listenize kesinlikle Kapıkaya Kanyonu’nu almalısınız. Zira buranın havası size çok iyi gelecektir. Kapıkaya Kanyonu iki dağın arasından süzülen buz gibi Çakıt deresiyle beraber 6-7 km’lik yürüyüş yoluyla size harika bir doğa yürüyüşü sunuyor. Tüm kanyonu yürümek isteyenler buraya bir gününü ayırmalı. Kanyonda küçük bir şelale bulunuyor ve devam ettikçe piknik alanına ulaşıyorsunuz. Asma köprüden devam ederek ilerlediğinizde 7 kmlik Varda Alman Köprüsü’ne ulaşan bir yürüyüş yolu mevcut. Doğayla iç içe keyifli bir gezi gerçekleştirmek isteyenler için bire bir diyebiliriz. Yanınıza su almayı unutmayın.
Takipçilerimizden gelen kareler;
VARDA ALMAN KÖPRÜSÜ
Adana’nın tarihle doğayı birleştiren bir diğer önemli yapısı Varda Köprüsü. Öncelikle buranın neden Alman köprüsü olduğuna gelelim. Berlin-Bağdat Demiryolunun Batı ile Doğu’nun en önemli ayağı olarak 1900’lü yılların başında Almanlar tarafından inşaa edildi. Yapımı 15 yıl süren bu tarihi köprü, 200 metre uzunluğunda ve tam 99 metre yükseklikte. Dönemin şartlarına ve şuan ki mevcut yapılara göre tam bir mühendislik harikası. Köprü yapımında çalışan alman işçiler Belemedik tren istasyonunu adeta küçük bir Almanya’ya çevirdiler ve hastane, kilise, okul gibi bir çok önemli yapı inşaa ettiler. Yıllar süren çalışmalar sonucu Belemedik’teki 3 bin 700 metrekarelik alanda hayatını kaybeden Alman işçiler için bir mezarlık bile oluşturdular. Bu zorlu ve mühendislik harikası olan köprü, 15 yıl sonunda tamamlandı ve bugün ki haliyle Varda Alman Köprüsü olarak hala dimdik ayakta. Oraya kadar gitmişken gözünüzün önüne dönemin şartlarını getirin ve yapıldığı konuma bir göz atın. Varda Alman Köprüsü Adana gezilecek yerler listenizin olmassa olmazı olmalı.
Takipçilerimizden gelen kareler;
GÜLEK KALESİ
İşte o meşhur fotoğrafın çekildiği yer burası. Uçurumun dibindeymiş gibi hissettirilen o fotoğraf. Kale için bilgi verecek olursak sadece Kalenin giriş kapısı ve duvalarının bir bölümü günümüze kadar gelebilmiş. Net bilgi olmamakla beraber 2000 yıllık olduğu tahmin ediliyor. Konumu itibariyle Gülek boğazına hakim bir konumda. Şu sıralar yangın gözetleme kulesi olarak da kullanılıyor. Ama burası daha çok o meşhur uçuruma karşı hissiyatı verilmiş fotoğraflarla biliniyor. Çekeceğiniz fotoğraflar haricinde harika manzaralar karşısında kaybolabilirsiniz.
Takipçilerimizden gelen kareler;
ADANA MERKEZ CAMİİ
Seyhan nehrinin kıyısına inşaa edilmiş Adana Merkez Camii, Türkiye’nin ve Orta Doğunun en büyük camii’sidir. Yapımında Sabancı ailesinin yardımlarından dolayı Sabancı Merkez Camii olarak da bilinir. 32 metre çaplı ana kubbesi ve toplamda 28 bin kişilik kapasitesiyle heybetli bir görüntü sunar. 4 yarım-kubbe 4 halife ve mezhebe, 5 kubbe İslam’ın 5 şartına, 6 minaresi imanın 6 şartına, 32 metre çaplı ana kubbe 32 farza, avludaki 28 kubbe Kur’an’da adı geçen 28 peygambere, ana kubbedeki 40 pencere Hz. Muhammed’in peygamber olduğu yaşa, 99 metrelik 6 minare ise Allah’ın 99 ismine karşılık gelmektedir. Görüntüsüyle harika bir ihtişama sahip olduğu kadar maneviyat açısından da oldukça zengindir. Mimarisinin güzelliği ve sunduğu huzurlu ortam için listenize burayı eklemelisiniz.
Takipçilerimizden gelen kareler;
Adana Gezilecek Yerler yazımız vesilesiyle Adana hakkında daha farklı rotalar ve bilgiler edindiğinizi umuyoruz. Keşfetmeye devam etmek isteyenler için diğer Akdeniz şehirlerine buradan ulaşabilirsiniz.