BİLECİK
Lezzetli mi lezzetli kömme isimli ev yapımı ekmeği, Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşmayı başaran tarihi yapıları, yeşilin ve mavinin buluştuğu Kınık Şelalesi ile Bilecik; Marmara Bölgemizin en güzel şehirleri arasında bulunuyor. Her bir köşesi buram buram tarih kokan Bilecik, pek çok tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Bu yazımızda Bilecik’e yolunuz düştüğünde bu şehirde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlere değinmek istiyoruz. İşte siz @yeterkigez ‘in diye hazırladığımız Bilecik Gezilecek Yerler Listemiz;
BOZCAARMUT GÖLETİ
Doğaya aşık olan, doğa ile iç içe zaman geçirmek isteyen gezginlerin uğrak noktalarından biri olan Bozcaarmut Göleti; tertemiz havası, yemyeşil doğası, ortamın sessizliğini bozan kuş cıvıltıları ile adeta cennetten bir köşeyi andırıyor. Bilecik merkeze yalnızca 38 km uzaklıkta yer alan Bozcaarmut göleti, sevdiklerinizle birlikte piknik yapabileceğiniz, göletteki balıkları tutup, enfes bir balık ziyafeti çekebileceğiniz, gün battığında ise hemen yakınındaki ormanlık alanda çadır kurup, kamp yapabileceğiniz bir tabiat harikası olarak ön plana çıkıyor. Lakin göletin çevresinde herhangi bir otel, pansiyon ya da alışveriş merkezi bulunmuyor. Bu yüzden gölet civarında konaklamayı ve kamp kurmayı düşünüyorsanız, mutlaka gölete hazırlıklı gitmeniz gerekiyor.
TAKİPÇİLERİMİZDEN GELEN KARELER
KÜÇÜKELMALI TABİAT PARKI
Kamp ve doğa tutkunlarının Bilecik’te mutlaka uğramaları gereken bir diğer adres olan Küçükelmalı Tabiat Parkı, Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yer alıyor. Çadır kurup, ailenizle ya da arkadaş grubunuzla keyifli, bir o kadar da eğlenceli bir tatil geçirebileceğiniz parkın hemen ortasında bulunan gölde balık tutabiliyor, akşamları kamp ateşi etrafında toplanıp, arkadaşlarınızla sohbet eşliğinde gölden çıkan lezzetli balıkların tadına bakabiliyorsunuz. Şehir gürültüsünden uzaklaşmak ve kafa dinlemek isteyenlerin tercihi olan parktaki doğal ormanda yürüyüşe çıkabiliyor, ormanın eşsiz güzelliklerini keşfe koyulabiliyorsunuz. Tabiat Parkı’nda henüz konaklayabileceğiniz bir otel ya da pansiyon bulunmasa da Pazaryeri Belediyesi, 2020 yılı sonuna kadar bu parkta kır evleri, spor kamp alanı, kır lokantası yapımı vb. pek çok projeyi hayata geçirmeyi planlıyor.
TAKİPÇİLERİMİZDEN GELEN KARELER
ŞEYH EDEBALİ TÜRBESİ
Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Bey’in kayın babası olan Şeyh Edebali’ye ait bu türbe, toplamda bir adet salondan ve iki odadan oluşuyor. Şeyh Edebali türbesi, her yıl ülkemizin dört bir yanından ziyaretçi akınına uğruyor. Orhan Gazi tarafından yaptırılan türbe, Orhan Gazi Camii’nin hemen üst tarafındaki bir tepenin üstüne inşa edilmiş. Şehrin en önemli tarihi yapılarından olan Şeyh Edebali Türbesi’ni yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistler de ziyaret ediyor. Bir İslam İlahiyatçısı olan Şeyh Edebali’nin türbesi, hemen Bilecik merkezde yer aldığından türbeye kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz.
TAKİPÇİLERİMİZDEN GELEN KARELER
ZİNCİRLİ KAYA
Şeyh Edebali Türbesi’ne çok yakın bir mesafede bulunan Zincirli Kaya, turistlerin en çok ilgi gösterdiği mekanlar arasında bulunuyor. Pek çok efsaneye konu olan ve oldukça heybetli görünen bu kayalık alanın nasıl ve ne zaman oluştuğuna dair farklı fikirler ileri sürülüyor. Örneğin, bir rivayete göre yıllar önce bölgede gerçekleşen bir deprem sonrasında kaya parçalarının kaymasını ve kopmasını önlemek adına kayanın zincirle birbirine bağlandığına inanılıyor. Belirli bir dönem; idam sehpası olarak kullanıldığı ileri sürülen bu kayalık alan, eski Bilecik olarak adlandırılan İstiklal Mahallesi’nde bulunuyor. Başka bir rivayete göre ise kayalık alandaki eski ve orijinal zincirlerin Osmanlı döneminde takıldığına, takılma amacının ise o dönem kervanlarının daha rahat bir şekilde yolculuk edebilmelerini sağlamak olduğu belirtiliyor. Öyle ki Zincirli Kaya, her an kayacakmış gibi bir izlenim yaratıyor. Günümüzde Zincirli Kaya’da 1970 yaşında takılmış bir zincir bulunuyor. Halkın endişelerini bir nebze de olsa gidermek amacıyla belediye tarafından takılmış olan bu zincirlerin kayalıkları tutacak kapasitesi bulunmasa da zincirler; sembolik olarak Kayalık alanda kullanılmayı sürdürüyor.
TAKİPÇİLERİMİZDEN GELEN KARELER
BİLECİK SAAT KULESİ
Bilecik Merkez’de yer alan, turistlerin daha ilk bakışta dikkatini çekmeyi başaran Bilecik Saat Kulesi; görkemli mimarisi ile ziyaretçilerini selamlıyor. 15 metre yüksekliğindeki Saat Kulesi, Bilecik Belediye Binası’nın hemen arkasına inşa edilmiş. Üst katlarında ahşap, alt katlarında ise kesme ve moloz taşların kullanıldığı, Bilecik’in simgesi haline gelen Saat Kulesi; toplam 4 kattan oluşuyor. Geziniz esnasında 1987 yılında restore edilen Saat Kulesi’ne uğrayıp, kule önünde bol bol fotoğraf çekilebilirsiniz.[
TAKİPÇİLERİMİZDEN GELEN KARELER
BİLECİK MÜZESİ
Bilecik geziniz esnasında mutlaka uğramanız gereken Bilecik Müzesi’nde Bilecik ve yakın illerde yapılan kazılar sonrasında çıkarılan, özellikle Roma ve Bizans dönemine ait eserler sergileniyor. Müzeyi dolaşırken müzede kalker mezar stelleri başta olmak üzere pek çok arkeolojik ve etnografik eseri yakından görebiliyorsunuz. 1794 yılında jandarma binası olarak inşa edilen, 1922’de Adliye Binası’na çevrilen, en son 2006 yılında tamamen müze olarak hizmet vermeye başlayan Bilecik Müzesi’ni seyahatinizi sonlandırmadan önce mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.
TAKİPÇİLERİMİZDEN GELEN KARELER
Bilecik Gezilecek Yerler yazımız vesilesiyle Bilecik hakkında daha farklı rotalar ve bilgiler edindiğinizi umuyoruz. Keşfetmeye devam etmek isteyenler için diğer Marmara şehirlerine buradan ulaşabilirsiniz.