DİYARBAKIR
Diyarbakır için Doğu’nun Paris’i desek hiç de yanlış bir tabir olmaz. Hatta bize göre Paris’i kıskandıracak güzellikte. Zira merkezin yaklaşık 9 bin yıllık tarihi buna en büyük sebeplerden. Farklı farklı medeniyetlerden izler taşıması Diyarbakır’ı muazzam kılmaya yetiyor. Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan Diyarbakır 1 buçuk milyonu aşkın bir nüfusa sahiptir. Ciğeriyle meşhur Diyarbakır, gezilecek yer açısından oldukça zengin. Dört ayaklı minare,ulu camii,surlar ve kalesi bunlardan sadece bir kaçı. Ayrıca merkezinde bulunan hanlar muhakkak ziyaret edilmeli. Madem buraya gitmeye karar verdiniz @yeterkigez olarak hazırladığımız Diyarbakır Gezilecek Yerler yazımıza bir göz atalım.
DİYARBAKIR ULU CAMİİ
Anadolu’nun en eski camisi olma özelliğini taşıyan Ulu Camii, 639 yılında Müslüman araplar tarafından Martoma Kilisesi’nden camiiye dönüştürülmüştür. Camiide bulunan kitabeye göre de 1156-1179 yılları arasında Nisanoğulları döneminde Ebul Kasım Ali tarafından yapıldığından söz edilmekte. Buram buram tarih kokan Ulu camii’de Anadolu Selçuklu Hükümdarlarından, Akkoyunlu Hükümdarlarına, Artuklular ve Osmanlı padişahlarına kadar bir çok uygarlığa ait kitabe yer almaktadır. Kentin en önemli tarihi yeri olan Ulu Camii, Diyarbakır gezilecek yerler listenizin üst sıralarında olmalı.
TAKİPÇİLERİMİZDEN GELEN KARELER
DİYARBAKIR SURLARI
Diyarbakır’ın tarihi sadece Türkiye için değil dünya genelinde de en eski izleri barındırıyor. Bunlardan bir diğeri de Diyarbakır Surları. Çin settinden sonra en sağlam ve en eski surlar Diyarbakırda bulunuyor. M.Ö 349 yılında Bizans İmparatoru Costantinus tarafından yenilenen surların yapılış tarihi tam olarak bilinmemektedir. 5700 metre uzunluğundaki şehri saran tarihi surlar her dönem için güven vermeyi sürdürmüştür. Günümüzde açık hava müzesi olarak kullanılan surlar Bizanslılardan sonra Osmanlılar dahil olmak üzere tüm uygarlıklar tarafından önemi korunmuş ve eklemeler yapılarak günümüzdeki sağlam halini korumuştur. Diyarbakır merkezinde bulunan Surlar muhakkak listenizde yer almalı. Diyarbakırın tarihine dokunarak sahitlik edebilirsiniz.
TAKİPÇİLERİMİZDEN GELEN KARELER
ON GÖZLÜ KÖPRÜ
Diyarbakır’ın sembolleri arasında yer alan On Gözlü Körpü’nün temelleri 500’lü yıllara kadar dayandığı söylense de kayıtlara göre 1065-1067 yılları arasında Mervanoğulları tarafından yapılmış. Dicle Nehrinin üzerine konumlanmış tarihi köprü, aynı zamanda Mervani,Dicle,Silvan köprüsü olarak da bilinmekte. Merkeze 10 dakikalık mesafede oluşu Diyarbakır merkezinde yapacağınız tur sonucunda görülmeyi hak eder cinsten. Tarihi köprünün üzerinde adımlamak sizi o günlere döndürmeye yetecektir. Köprünün civarındaki kafe ve restoranlarda köprüye karşı çayınızı yudumlayabilirsiniz. Tarihe bu denli yakın olmak ve taş köprünün dokusunu hissettmek heyecan verici olacaktır.
TAKİPÇİLERİMİZDEN GELEN KARELER
MALABADİ KÖPRÜSÜ
Diyarbakır’ın bir diğer tarihi köprüsü olan Malabadi Köprüsü, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulunan Artuklular döneminden kalma tarihi taş köprüdür. Malabadi köprüsü, Anadolu’da aynı zamanda en eski ve en geniş kemere sahip taş köprü olma özelliğini de taşıyor. Tarihin en güzel yansıdığı noktalardan biri olan Malabadi köprüsü, listenizde muhakkak yer almalı.
TAKİPÇİLERİMİZDEN GELEN KARELER
Diyarbakır Gezilecek Yerler yazımız vesilesiyle Diyarbakır hakkında daha farklı rotalar ve bilgiler edindiğinizi umuyoruz. Keşfetmeye devam etmek isteyenler için diğer Güneydoğu Anadolu şehirlerine buradan ulaşabilirsiniz.