BİR @istikametdunya HİKAYESİ
İlk binişimizde sadece sırt çantamız ve birkaç parça kıyafet ile bir hafta sonu kaçamağı olsun diye binmiştik. Henüz bu kadar popüler bile değildi. 1 yıl sonra Doğu Ekspresine ikinci kez bindik. Tek seferde tadı çıkan bir yolculuk değildi çünkü. Hem de bu sefer çok sevdiğimiz arkadaşlarımızla birlikte çıktık yolculuğa. Gerçekten tek sefer yetmiyor insana. Öyle güzel bir yolculuktan bahsediyorum.
Son yılların en gözde rotalarından olan Doğu Ekspresini biz tam 2 kez deneyimledik. Şans mı yoksa doğru taktik mi bilemiyorum ama 2 seferde de çok rahatlıkla bilet bulmayı başardık. O yüzden şimdi bütün bildiklerimizi sizinle de paylaşabilecek kadar deneyimli görüyoruz kendimizi.
Kars Gezilecek Yerler yazımıza buradan göz atabilirsiniz.
DOĞU EKSPRESİ NEDİR?
Doğu Ekspresi; Ankara-Kars arasında her gün karşılıklı seferler ile ulaşım sağlayan bir ana hat treni. Ankara’dan her akşam saat 18.00’da Kars’tan ise her sabah saat 08.00’da hareket ediyor. Rota üzerinde Ankara-Kırıkkale-Kayseri-Sivas-Erzincan-Erzurum güzergâhında Kars’a varışınız yaklaşık 24 saat sürüyor.
Doğu Ekspresi artık bu güzergâh üzerindeki bazı noktalarda molalar da veriyor. Turistik Doğu Ekspresi adı verilen bu ikinci tren rota üzerinde Ankara kalkışlı seferlerde İliç, Erzincan ve Erzurum’da molalar veriyor. Yolculuk süreside 24 saatten yaklaşık 30 saate çıkıyor. Kars kalkışlı seferlerde ise Bostankaya ve Divriği ilçelerinde mola veriyor ve yolculuk süresi yine 24 saatten 31 saate kadar uzayabiliyor.
TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ İLE NORMAL EKSPRES ARASINDA NE FARK VAR?
Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi arasındaki en temel fark, turistik olanda sadece yataklı vagon olması. Yani Turistik Doğu Ekspresinde kuşetli vagon seçeneği yok. Normal Doğu Ekspresinde ise yataklı vagon seçeneği yok.
İkinci ve en önemli farklardan biri ise yukarıda bahsettiğimiz gibi turistik olanda molalar veriliyor olması. Yani bahsettiğimiz güzergâh üzerinde inip bir etrafı dolaşmak isterseniz normal Doğu Ekspresini değil, Turistik Doğu Ekspresini seçmeniz gerekiyor.
Üçüncü fark ise fiyat farkı. Turistik Doğu Ekspresinin 2 kişi fiyatı 600 TL. Tek kişi için 480 TL. Normal Doğu Ekspresinde ise kuşetli vagon fiyatı kişi başı 78 TL. (2019-2020)
BİLET BULMAK NEDEN BU KADAR ZOR?
Doğu Ekspresi sosyal medyanın da etkisiyle oldukça popüler hale gelmiş ve sevilen bir rota. Bundan birkaç yıl öncesine kadar pek kimsenin bilmediği ve çok az insanın, sadece ulaşım için tercih ettiği bir ana hat treni iken sosyal medyada yapılan paylaşımlar sebebiyle şuan herkesin ilgi odağı haline geldi.
Bu artan talep haliyle kısıtlı kapasitesi olan trende yer bulmayı güçleştiriyor. Ayrıca bu rota sadece sırt çantalı veya maceracı gezginlerin değil, paket turlar ile seyahat etmeyi seven gezginlerin de ilgisini çekti. Dolayısıyla tur şirketleri de bu ana hat treni ile oldukça yakından ilgileniyor. Hem münferit seyahat eden insanlar hem de paket tur satışı yapmaya çalışan tur şirketleri aynı anda trene bu kadar ilgi gösterince ortaya bilet bulma sorunsalı çıkmış oldu fakat bu yoğun ilgiye rağmen bilet bulmak imkânsız değil.
BİLET BULMA YÖNTEMLERİ
Öyle sihirli bir yöntem verememekle birlikte, bu trene bilet bulmanın tek yolunun kaderinize razı olup beklemek olmadığını belirtmek isterim.
Bizim ilk hamlemiz tarih belirlemek oldu. Çünkü koşullarımız gereği kafamıza estiği gün bulduğumuz bileti alıp yola çıkamayacaktık. Eğer siz de bizim gibi çalışıyor ve izin almak durumundaysanız ilk yapmanız gereken şey tarihinizi belirleyip o güne odaklanarak arama yapmak.
Tarih belirlemenin ise bazı incelikleri oldu bizim için. Öncelikle talebin azalma ihtimali olan bahar aylarını tercih etmek işinizi kolaylaştıracaktır. Evet, Doğu Ekspresi kışın karlar altında çok güzel fakat bahar aylarında da göreceğiniz manzaralar, karla kaplı manzaralardan daha az güzel olmayacak. Bununla birlikte yüksek kesimlerde özellikle Erzurum-Sarıkamış-Kars üzerinde Nisan ayında bile kar kalınlığı ciddi boyutlardaydı. Yani bahar ayları her iki mevsimi de tecrübe edebileceğiniz bir zamanlama.
İkinci olarak Kars’tan dönüşünüzü eğer uçakla yapacaksanız, uçak biletlerinin en uygun fiyatlı olduğu zamanı tespit etmek, ya da indirimli bilet yakaladıysanız hemen alarak dönüş tarihinizi uçak biletine göre ayarlamak. Çünkü Doğu Ekspresinin bilet fiyatı kalkış gününde bile değişmiyor, dolayısıyla toplam maliyetinizi düşürmek için, dönüş biletlerinizi fiyatların en düşük olduğu güne göre satın almak gerekiyor.
Dönüş tarihinizi uygun fiyatlı bilete göre ayarladıktan sonra sıra Doğu Ekspresine biniş gününüzü belirlemekte. Yolculuğun 24-30 saat arası sürdüğünü düşünecek olursanız Kars’a ulaşımınız tam 1 gün, Karsta gezintiniz için de 2 gün (kişisel tercihinize göre daha fazla da olabilir) gibi düşünerek, dönüş biletinizden yaklaşık 3 gün öncesini trene biniş tarihi olarak belirleyebilirsiniz.
Biniş tarihinizi de belirledikten sonra sıra TCDD EYBİS sistemini mobil uygulama ya da web sitesi üzerinde gözünüzü kırpmadan kontrol etmeye geliyor. Uygun bir yer bulduğunuz anda kapmak için kredi/banka kartınız da yanınızda hazır beklemeli. Saniyelik farkla bulduğunuz yeri kaçırma ihtimaliniz çok çok yüksek. O yüzden mümkün olduğunca sık aralıklar ile mobil uygulama ve web sitesini kontrol etmeli ve çok hızlı davranmalısınız.
Eğer bu kadar zahmetle uğraşmak istemiyorsanız, vaktiniz genişse, zamanı sıkıntınız yok ise o zaman bütün bunları yapmadan 30 günlük periyotlar halinde satışa çıkan biletleri bulduğunuz zaman alıp, rahat rahat Doğu Ekspresine binebilirsiniz. Biz yukardaki yöntemi bizim gibi zaman kısıtlaması olanlar için anlattık. Zaman kısıtlaması olmayanlar için Doğu Ekspresine bilet bulmak o kadar da zor olmuyor çünkü tren genelde hafta içi daha müsait oluyor.
Bir başka yöntem ise sosyal medya üzerinde tren yolculukları ile ilgili paylaşımlar yapan sayfaları yakından takip etmek. Bu sayfalar üzerinde bilet sahibi insanlar herhangi bir sebepten yolculuklarını iptal etmek zorunda kaldıkları için biletlerini başkalarına devrediyor. İlan açarak gün ve elindeki bilet sayısını bildiriyorlar. Bu da tabi ki zaman kısıtlaması olmayan ya da rahat izin alabilen insanlar için geçerli bir yöntem. Nereden ne zaman bilet çıkacağı pek belli olmuyor çünkü. Son dakika planı yapabilen herkes için oldukça rahat bir bilet bulma yöntemi.
Eğer illa bineceğim ve bunlarla uğraşamam diyorsanız, trenin kalkışından önce gara gidip bilet aramayı deneyin. Biraz fazla belirsiz bir yöntem ama bu şekilde de bilet bulan insanlar yok değil.
YOLCULUK DENEYİMİ
Ülkemizde deneyimlenebilecek en güzel rotalardan biri olan Doğu Ekspresine bilet bulunduktan sonrası tamamen sizin beklentilerinize ve hayal gücünüze kalmış. Trende kompartıman süslemek son zamanların en popüler sosyal medya akımı haline geldi. Gerekliliği kişiden kişiye değişmekle beraber biz gerekli bulmadığımız ve yanımızda gerek görmediğimiz eşyaları taşımaktan hoşlanmadığımız için sadece bir mum ve masa örtüsüyle yetindik. Bir de arkadaşımızın getirdiği renkli ışık haricinde bizim kaldığımız 2 kompartıman da süs olarak boştu. Fakat hem trende hem de sosyal medyada gördüğümüz bazı kompartımanlar karşısında gerçekten hayretler içerisinde kalıyoruz.
Sadece süsleme değil yeme içme konusunda da çığır açan arkadaşlara da rastlamak mümkün. Kompartıman içinde her türlü yemeği pişirmek için gerekli teçhizatı yanınızda götürebileceğiniz gibi, üşengeçlik yaparak hazır yiyecek-içecek de alabilirsiniz. Ki biz ikinci seçeneği tercih ettik.
Birbirinden güzel yol manzaraları izleyerek ve fotoğraf çekerek yolculuk deneyimi yaşamak ya da kompartmanınızı kişiselleştirmek ve kendi alanınızda keyif yapmak tamamen sizin tercihiniz. Her şekilde keyif alacağınızdan eminim. Aklınıza takılan tüm sorular için bize İnstagram adresimizden ulaşabilirsiniz. Doğu Ekspresi rehberimiz ve kanalımızdaki diğer içerikler için Youtube kanalımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.