MARDİN
Mardin, Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan 1 milyona yaklaşan nüfusuyla Güneydoğunun kalabalık şehirleri arasındadır. Tarih boyu onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış Mardin, topraklarında her medeniyetten en az bir eser barındırdığı için yerli ve yabancı turistlerin her zaman dikkatini çekmektedir. Zinciriye ve Kasimiye Medreseleri, Deyrulzafaran Manastırı, Mezopotamya Dara Antik Kenti gibi yapılar öne çıkanlardan sadece bir kaçı. @yeterkigez olarak hazırladığımız Mardin Gezilecek Yerler yazımız tüm sorularınıza cevap olacaktır. Keyifli okumalar.
KASİMİYE MEDRESESİ
Mardin’in tarihi yapıları arasında en dikkat çekenlerin başında gelen Kasimiye Medresesi’nin yapımına Artuklu Dönemi’nde başlanmış ve Akkoyunlu Hükümdarı Cihangiroğlu Kasım Padişah Dönemi’nde 1457-1502 yılları arasında tamamlanmıştır. Yapısı ve taşıdığı maneviyat, dönemin eğitim yapısını ve inanca verilen değerin en büyük göstergesi, ayrıca taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biridir. En etkileyici kısmı ise hiç şüphesiz avlu kısmında bulunan çeşme. Bu çeşmenin hayatın doğumdan ölüme kadar olan tüm evrelerini sembolize ediyor oluşu size yaşadığınız hayata geniş bir bakış atma hissiyatı uyandırıyor. Çeşmeyi arkanıza aldığınızda karşınızdaki 4 pencere, 4 mezhebi temsil ediyor. Pencerelerin arka yüzü ise size Mezopotamya vadisinin muazzam görünümünü sunuyor. Tarihe bir adım daha yaklaşmak ve bu büyülü anları yerinde yaşamak için Kasimiye Medresesi, Mardin gezilecek yerler listenizin en üst sıralarında olmalı.
TAKİPÇİLERİMİZDEN GELEN KARELER
ZİNCİRİYE MEDRESESİ
Eski Mardin’in merkezinde Mardin kalesinin hemen arkasında bulunan Zinciriye Medresesi, mimarisi ve sunduğu harika manzarasıyla Mardin’in gözbebeği durumunda. 1385 yılında dönemin hükümdarı Sultan İsa tarafından yapılan Zinciriye Medresesi, bu sebepten ötürü Sultan İsa Medresesi olarak da bilinmektedir. Upuzun merdivenleri işe tıpkı Kasimiye Medresesi’nde olduğu gibi taş işçiliğinin kullanıldığı harika bir mimari yapı olarak karşımıza çıkıyor. Eski Mardin’de yürüyerek ulaşabileceğiniz Zinciriye Medresesi’nin çatısına çıkarak Mezopotamya ovasını muhakkak ayaklarınızın altına sermelisiniz. Mardin’i izlemenin en keyifli yer olduğu bu tarihi bina, Mardin gezilecek yerler llistenizin olmazsa olmazı arasına girmeli.
TAKİPÇİLERİMİZDEN GELEN KARELER
DARA MEZOPOTAMYA HARABELERİ
Eski Mezapotamya’nın en ünlü yerleşim yeri olan Mardin Dara Harabeleri, yaklaşık 10 km civara yayılmıştır. Mardin’de gezilecek en önemli tarihi alanlardan biri olan Dara Harabeleri’nde mağara evlerini, 5. Yüzyıldan kalma Pers ve Babil Krallıkları’nın taş mezarlarını gözlemlemeniz mümkün. Ayrıca 3000 kişinin yeniden dirilmek için öldüğü toplu mezar görülmeye değer bir diğer köşe. 1986’dan beri sürdürülen kazı çalışmalarında her geçen gün daha farklı bir bulguya ve tarihe ulaşılıyor. En son olarak 7 bin senelik mozaiklerin çıkarılması bizler için ayrı bir heyecan duyulmasına sebep olmakta. Giriş ve otopark için her hangi bir ücret ödemeden ziyaret edeceğiniz bu tarihi mekanda, Mezopotamya’nın kalıntılarına göz atmak isteyebilirisiniz.
TAKİPÇİLERİMİZDEN GELEN KARELER
DEYRULZAFARAN SÜRYANİ MANASTIRI
M.Ö. inşa edilen ve M.S 5. YY dan sonra üzerine manastır inşa edilen bu tarihi yapı, Süryani’lere ait bölgedeki en önemli ibadet merkezlerinden biridir. Diyar-ul Zaferan yani safran diyarı, yapılışı sırasında sıvasına bölgede yetişen safran çiçeklerini (zafaran) kullanıldığı için adının buradan geldiğinden söz edilmekte. Tarihe ışık tutan Deyrulzafaran Süryani Manastırı, ilginç mimarisi ile de göz kamaştırıyor. Süryani’lerin ibadet yeri olarak göze çarpan bölümün tavanı ise hiç bir harç malzemesi kullanmadan sıkıştırma yöntemi ile yapılması bizleri hayrete düşürmeye yetti. Tarihe bu denli yakın olmak fantastik duygular yaşamanıza sebep olacaktır. Manastıra gruplar halinde alınan ziyaretçiler, manastırın yetiştirdiği Süryani rehberler ile ücretsiz bir şekilde gezip dilediği soruyu sorarak yerinde uzmanından cevaplarını almış oluyor.
TAKİPÇİLERİMİZDEN GELEN KARELER
MARDİN ULU CAMİİ
Artuklu Dönemi mimarisi örneklerinden biri olan Mardin Ulu Camii, Mardin’in simgeleri arasındadır. Bir çok tarihi Mardin yapıları gibi kesme taş işçiliğinin örneklerindendir. Etkileyici bir mimariye sahip olan camii, yapıldığı dönemde kayıtlara göre 2 minare olarak inşaa edilmiş. Günümüze kadar gelen tek minaresinde bulunan yazıya göre yapım tarihini 1176 olarak vermekte. Eski Mardin’in sokaklarında gezerken el işçiliğinin bu kadar kusursuz uygulandığı Ulu Camii de kesinlikle uğramanız gereken bir nokta.
TAKİPÇİLERİMİZDEN GELEN KARELER
Mardin Gezilecek Yerler yazımız vesilesiyle Mardin hakkında daha farklı rotalar ve bilgiler edindiğinizi umuyoruz. Keşfetmeye devam etmek isteyenler için diğer Güneydoğu Anadolu şehirlerine buradan ulaşabilirsiniz.