BİR @gezginus_erectus HİKAYESİ
BOLKAR DAĞLARI
Son zamanlarda sayıları ne yazık ki hızla azalmış olsa da, elimizde kalanlar sayesinde hala göl zengini bir ülkede yaşadığımızı söyleyebiliyoruz. Bu önemli kaynaklardan bazılarının yanlış kullanım sonucu ya da turistik anlamda fazlaca tanınmış olmanın azizliğine uğrayarak kirlilik, kuraklık gibi sorunlarla yüzleşmek zorunda bırakıldığı bilinen bir gerçek. Neyse ki, korunaklı doğada hala sessiz sedasız varlığını sürdüren güzellikler var.
Toroslar içinde gizlenmiş iki güzellik Karagöl ve Çiniligöl bunlardan ikisi. Karagöl, Artvin’in Şavşat ve Borçka ilçelerindeki göllerle aynı ismi taşısa da, onlardan epey farklı. Malum Torosların zirvelerinde öyle koca koca ormanlar yok. O yüzden bu göllerin koruyuculuğunu Bolkar Dağları üstlenmiş.
Çevrelerinde ağaç yetişmese de, göller ilkbahar aylarında yemyeşil çimlerle ve rengarenk çiçeklerle kaplanınca (Özellikle mayıs ayında giderseniz Toroslara has sarı kırmızı renkli ters laleleri görebilirsiniz) kamp ve piknik için enfes bir yere dönüşüyor.
Kamp için uygun derken öyle yerleşim yerine yakın, etrafında tesis bulunan bir yer gelmesin aklınıza. En yakın yerleşim yeri olan Darboğaz Köyü’ne 8 km mesafede bulunan Karagöl’e yaklaşık bir saatlik yürüyüşle ulaşıyorsunuz ve sakin dememin nedenini tam da o anda anlıyorsunuz. Tam bir sessiz cennet diyebilirim. Hatta öyle sessiz ki bu sessizliği göldeki kurbağalar bile bozmuyor. Çünkü sadece Toroslara has endemik bir tür olan sessiz kurbağa Rana Holtz bu gölde yaşıyor.
Peki buraya nasıl ulaşılır?
Meydan yaylasına 15 km uzaklıkta bulunan Karagöl’e ulaşmak için Adana – Mersin tarafından geliyorsanız Pozantı yaylasını geçtikten sonra Niğde’ye devam eden yolda Meydan Yaylası tabelasını görünce sola dönüp yolu dümdüz takip etmelisiniz. Niğde – Adana otobanından geliyorsanız da Pozantı’ya varmadan sağda Karagöl-Çiniligöl Sulak Alanı tabelasını göreceksiniz. Sisli havalar hariç ulaşım zor değil. Yolun bir kısmı stabilize. Özellikle karlı havada çıkılacaksa dikkatli olunmalı. Kışın göle çıkmak epey zor olsa da, kar altında başka bir güzelliği yansıttığını da söylemek lazım. Özellikle de sis bulutuna denk gelirseniz harika manzaralara tanık olacaksınız. Çok soğuk havalarda çıkmak tavsiye edilmez çünkü göl donuyor. Nitekim yazın bile özellikle de gece sıcaklığın epey düşük seviyelerde olduğunu kamp yapmayı düşünenlere hatırlatayım.
2650 m yükseklikteki Karagöl’den 50 m kadar daha yükseldiğinizde onun kadar sakin ve duru Çiniligöl’ü görüyorsunuz. Halk arasında Dipsiz göl olarak da bilinen Çiniligöl, bir buzul gölü.
Bolkarlar’ı paylaşan bu iki enfes gölün en güzel seyredildiği nokta ise 800 m yükseklikten iki gölü de kuşbakışı görebileceğiniz Pilottepe. Çıkmak biraz zahmetli olsa da göreceğiniz manzaraya değeceği garanti.
Gezgin ruhlar için yol, paylaşıldıkça uzayan, uzadıkça heyecanlandıran bir iksirdir. Yola dair her şeyi paylaşmak için instagram hesabım @gezginus_erectus ‘u takip edebilirsiniz.